Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα
Ανακοινώσεις για την τρίτη δόση έγιναν στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορονοϊό, στο Υπουργείο Υγείας, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.
Όπως ανακοινώθηκε, στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση, για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς, 6 έως 8 μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, η τρίτη δόση είναι προαιρετική.
Θεοδωρίδου: Η χορήγηση τρίτης δόσης μειώνει τη λοίμωξη και τη σοβαρή νόσηση
“Τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου μετά τον βασικό εμβολιασμό, είπε η Μαρία Θεοδωρίδου και συνέχισε: “Με βάση τη μείωση των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις άρχισε ο προβληματισμός για την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης και ακόμη περισσότερο για τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Πρώτοι είναι οι άνθρωποι που δεν ανέπτυξαν επαρκώς αντισώματα, οι ανοσοκατασταλμένοι, δεύτερη κατηγορία οι άνθρωποι που έχουν μειωμένα αντισώματα για διάφορους λόγους και τρίτη κατηγορία αυτοί που εκτίθενται περισσότερο στον ιό”.
Όπως είπε, η Εθνική Επιτροπή έκανε θετική γνωμοδότηση για εμβολιασμό με τρίτη δόση για τους ανοσοκατασταλμένους, που εφαρμόζεται από την περασμένη εβδομάδα. Η ηλικία αποτελεί σοβαρό παράγοντα νόσησης.
Σειρά παίρνουν οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας και όσοι είναι άνω των 60 ετών. Ο κίνδυνος για τους μεγαλύτερους αποτυπώνεται στα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ.
“Έχουμε αξιόλογες ανοσολογικές μελέτες. Η χημική και η κυτταρική ανοσία με την πάροδο του χρόνου εκπίπτει. Με αυτά τα δεδομένα, η ομάδα άνω των 60 έχει τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζονται μια ενίσχυση με τρίτη δόση” είπε. “Η χορήγηση τρίτης δόσης μειώνει τη λοίμωξη και τη σοβαρή νόσηση”.
Από το CDC αναμένεται να δοθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα δεδομένα για άτομα που έλαβαν την τρίτη δόση, Ακολούθως, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ό, τι αφορά την σοβαρή νόσηση.
Αναφορικά, πάντως, με το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής τόνισε πως ακόμη αναμένονται δεδομένα από σχετικές μελέτες πριν παρθούν οι αποφάσεις.
Θεμιστοκλέους: Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση
Από την πλευρά του, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέλυσε τα τελευταία στοιχεία του εμβολιαστικού προγράμματος, λέγοντας πως συνολικά έχουν γίνει πάνω από 11.900.000 εμβολιασμοί, ενώ 5.950.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 56,7% στον γενικό πληθυσμό και σε 65,6% στον ενήλικο πληθυσμό της χώρας.
Επιπλέον τόνισε πως περίπου 90.000 ραντεβού έχουν κλειστεί για τις αμέσως επόμενες ημέρες, υπογραμμίζοντας πως η πλειοψηφία αφορά σε νέους ανθρώπους.
Αναφορικά με την τρίτη δόση εμβολίου, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανακοίνωσε πως ήδη έχουν γίνει 13.000 εμβολιασμοί τρίτης δόσης σε ανοσοκατασταλμένους, ενημερώνοντας αμέσως μετά πως από τις 30 Σεπτεμβρίου θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα για ραντεβού τρίτης δόσης εμβολίου από τους υγειονομικούς, τους άνω των 60 ετών και τους ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας.
Ο ίδιος υπενθύμισε πως το ραντεβού θα πρέπει να κλείνεται από έξι έως οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
“Πράσινο φως” για την τρίτη δόση στους άνω των 60 ετών και υγειονομικούς
Μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί 11.290 αναμνηστικές δόσεις εμβολίου στην πρώτη κατηγορία πολιτών που πήραν το “πράσινο φως” από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τη χορήγηση της τρίτης δόσης, τους ανοσοκατεσταλμένους. Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα των ραντεβού είχε ανοίξει την προηγούμενη Τρίτη.
Σειρά παίρνουν οι υγειονομικοί, λόγω της συνεχούς έκθεσης στον ιό, και οι άνω των εξήντα ετών. Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται κυρίως από την ηλικία και από το ιστορικό της έκθεσης του ατόμου στον ιό. Διαπιστώθηκε ότι άτομα σε ανοσοκαταστολή και άτομα άνω των 60 ετών αποτελούν τις ομάδες πληθυσμού με ανάγκη να πάρουν μία αναμνηστική δόση.
Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης δεν θα είναι υποχρεωτική, παρά το γεγονός πως είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμών των υγειονομικών.
Σημειώνεται πως για τους ανοσοκατεσταλμένους η αναμνηστική δόση μπορεί αν χορηγηθεί έως και τέσσερις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, ενώ για τις υπόλοιπες ομάδες το διάστημα χορήγησης της τρίτης δόσης είναι έξι έως οκτώ μήνες μετά από τη δεύτερη δόση. Η τρίτη δόση θα είναι mRNA εμβόλιο.
Γιατί στους άνω των 60 ετών
“Οι επιστήμονες ξεχωρίζουν την τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους -άνω των 80- όπου η τρίτη δόση φαίνεται ότι δεν είναι αναμνηστικός εμβολιασμός, αλλά ενίσχυση της ανοσίας, διότι δεν απάντησαν πολύ καλά στις πρώτες δόσεις λόγω ανοσοκαταστολής και λόγω ηλικίας” σημείωνε η Βάνα Παπαευαγγέλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ανάγκη να λάβουν τρίτη δόση εμβολίου προκύπτει και για τους άνω των 60 ετών, καθώς σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία.
“Έχουμε ανακοινώσει, προσθέτει η κ. Παπαευαγγέλου, ότι και οι άνω των 60 ετών θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου, διότι διάφορες εργαστηριακές μελέτες, αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από την δεύτερη δόση του , -τουλάχιστον ένα 6μηνο- τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό”, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι πιθανότητες είναι μικρές για να νοσήσει βαριά και να πεθάνει.
Σκεπτικισμός για τις νεότερες ηλικίες
Για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό υπάρχει ακόμη σκεπτικισμός, χωρίς εντούτοις να αποκλείεται σε περίπτωση επιδείνωσης της πανδημίας.
Ο επίκουρος καθηγητής Eπιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης για τη χορήγηση στο γενικό πληθυσμό τρίτης δόσης, έχει πει ότι είναι θέμα που ακόμα εξετάζεται και σύμφωνα με τα δεδομένα, “ίσως να πέφτει ένα ποσοστό – όχι πολύ μεγάλο – η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια, ωστόσο το πιο σημαντικό κομμάτι φαίνεται ότι διατηρείται, δηλαδή η προστασία από εισαγωγή σε νοσοκομείο και θάνατο”.